Menselijke interacties: vertroebeld
Interacties met andere mensen leert mij heel veel als ik het vergelijk met de interacties tussen (en met) niet-menselijke dieren. Mensen zijn te foppen met stelselmatige leugens. Als je iets maar vaak genoeg vertelt, dan gaan ze ‘denken’ dat iets waar is. Dus angst is ook snel aan te praten, mooie verkooppraatjes ook, als je je een beetje in de menselijke psychologie verdiept. Onze religies, economie en politiek vaart hier wel bij, maar onderzoek dat vooral zelf :).
Niet-menselijke interacties: helder
Als ik kijk naar de interacties tussen Sira en Skippie, dan is het gewoon: what you see, is what you get. Er zijn geen verborgen agenda’s en ze voelen feilloos aan hoe wij ons voelen. Het heeft geen enkele zin om je achter een masker (persona) te verstoppen.
Waar je mee omgaat, word je mee besmet?
In de loop der jaren dat ik met deze mooie, pure wezens samenwoon, heb ik bij mezelf ook wel gemerkt dat ik geen tijd meer heb voor het aanhoren van onzinverhalen, want het wordt redelijk snel doorzien. Ook de behoefte om aardig gevonden te worden, wordt steeds minder. Dus misschien zit er toch een kern van waarheid in als ze zeggen: waar je mee omgaat, word je mee besmet?
Aliens?
De meeste mensen zijn in de kern lieve wezens, maar de lagen er omheen nemen bij sommigen zoveel mentale ruimte in beslag dat er weinig overblijft voor de puurheid die ze zelf zijn. En als die mentale ruimte wordt gevuld met het luisteren naar de omgeving en minder naar zichzelf, dan kan het lijken alsof je met een ‘alien’ praat, maar andersom zullen ze dat dan ook bij jou hebben, als jij iemand bent die eerst naar zichzelf luistert en daarna pas naar een ander.
Uitnodiging tot zelfonderzoek
Door zelfonderzoek kun je je omgeving en jezelf op een geheel nieuwe manier leren kennen, waardoor er ruimte vrijkomt voor helderheid en ‘zijn’. Ook leugens (van jezelf en anderen) worden snel doorzien.
Hoe? Dat mag je zelf ontdekken š
Carpe diem en tot de volgende keer!