Artikel: Je leeft NU @Priscilla’s blog:)…

Jonge mensen worden een keer oud, dat is normaal. Je echte leven is NU en niet pas na je pensioen. Het leven is dynamisch en niet in hokjes te plaatsen. Gebruik daarom je tijd zo goed mogelijk; maak van je dagelijkse leven een grote meditatie. Carpe diem!

Van jong naar oud mens; dat is normaal
In een samenleving waar vooral de nadruk wordt gelegd op ‘jong en actief zijn’, zou je bijna vergeten dat de meesten van ons ook gewoon ‘ouder en rustiger worden’. Dat is namelijk ‘normaal’.

Je echte leven begint ‘na je pensioen’: yeah, right…
Toch lijkt het alsof een groot deel van de mensheid zich daar niet bewust van is en ook ‘de maatschappij’ helpt je niet echt om je daar dagelijks aan te herinneren.
Sterker nog, de maatschappij laat je vooral denken dat je ‘straks’ of ‘later’ tijdens je pensioen je echte leven ‘mag’ beginnen. Maar de realiteit is dat niet iedereen zijn of haar pensioenleeftijd haalt, dus waarom zou je daar op wachten? Je leeft NU.

Het hokjes-denken
Wij zijn geconditioneerd om iets wat vloeiend en constant in beweging is, namelijk ‘het leven’ (dat we) zelf (zijn), in niet-bewegende hokjes te plaatsen. En tegelijkertijd verwachten we een fantastisch, leuk, probleemloos leven te leiden. Hoe onrealistisch is dat?

De waarheid is dat een ieder van ons hier maar een beperkte tijd is als ‘mens’, dus kun je ‘je tijd’ maar beter zo goed mogelijk benutten. De buitenwereld zal je overigens niet helpen om je uit deze illusie te halen, dus als je ontevreden bent over hoe je leven nu is, dan zul je zelf moeten onderzoeken hoe dit te veranderen of te accepteren.

En nee, ook dan zal ‘de maatschappij’ je niet helpen om tijd vrij te maken voor zelfonderzoek, want het heeft jouw letterlijke ‘werk’kracht nodig om te kunnen blijven bestaan. Ten slotte zal het jou ook niet aanmoedigen om onafhankelijk en vrij na te denken, want stel dat je er achter komt dat ‘de hokjes-cultuur’ helemaal niet bestaat?

Je herinneren wie je in essentie bent
Zelfonderzoek is essentieel voor een mensenleven dat is vergeten wie hij of zij in essentie is. Iedereen weet het ergens wel, maar door de dagelijkse beslommeringen blijft er weinig tijd over om eens echt de diepte in te gaan.

Maar wat nu als je die dagelijkse afleidingen gaat zien als meditatie? Dan gebruik je de ‘tijd’ die je hebt om ‘te doen EN tegelijkertijd te zijn’. Dus als je bijvoorbeeld je tanden poetst, word je je bewust van elke stap die je doet bij het proces van tanden poetsen. Hieronder een voorbeeld…

De tandenpoets-meditatie šŸ™‚
Je pakt je tandenborstel langzaam op…

je doet de tandpasta langzaam op je tandenborstel…

Je begint langzaam van links naar rechts aan de buiten-bovenkant van je tanden te poetsen…

Daarna begin je langzaam linksonder aan de buitenkant van je gebit te poetsen naar de rechterkant…

Vervolgens begin je langzaam aan de binnenkant van je gebit linksboven te poetsen naar de rechterkant…

En als laatste begin je langzaam te poetsen aan de onder-binnenkant van je gebit van links naar rechts…

Et voila: zo simpel kan ‘leven in het nu’ zijn, en als bonus heb je dan ook nog eens je tanden gepoetst:).

Uitnodiging tot zelfonderzoek
Ik nodig je uit om op deze manier eens te experimenteren met andere, dagelijkse terugkerende processen, zoals je kleding aan- en uit doen, naar je werk gaan, weer naar huis gaan, je boodschappen doen, te eten, etc. En probeer dan alles zo bewust mogelijk te doen en te verlangzamen.

Carpe diem en tot de volgende keer!

Advertentie

Auteur: priscillas.blog

Verhalen over het persoonlijke en onpersoonlijke leven, en zelfonderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: